Nieuws

Urushi
31 / 07 / 2019

Een echt kenmerk van Japans lakwerk is natuurlijk altijd het diep zwarte oppervlak van het ambachtelijke lakwerk, maar persoonlijk vind ik het veel interessanter om meerdere contrast kleuren te gebruiken in een basisvorm. Het Japanse woord Urushi staat voor

de kunstvorm van het op Japanse wijze schilderen van lakwerk.

Een traditie van honderden jaren terug in de tijd. De speciale reflectie en ogenschijnlijke diepte van het lakwerk, heeft zelfs bij hedendaagse Europese kunstenaars en ontwerpers een zekere aantrekkingskracht. En dat geldt zeer zeker voor mijzelf. Met deze serie van salontafels in verschillende diameters, hoogtes en kleurstellingen pakken we weer de oude ambachtelijke techniek van het hoogglans lakken op. Een moderne ode aan het verleden.
 

 

Lees meer
Bloem Piramides
23 / 07 / 2019

In 1593 had nog geen enkele inwoner van Nederland een tulp gezien. Maar nu denkt iedereen bij het zien van de tulp aan Nederland. De historische Nederlandse piramide vaas, ontworpen om tulpen in te plaatsen, is een typisch Hollands icoon. Deze piramides werden het eerste geproduceerd tijdens de 17e eeuw en waren gedecoreerd met Delfts blauw of met een chinees geïnspireerd motief. Maar bij een krachtige hedendaagse vorm voor een dergelijk vaas ontwerp, heb je eigenlijk geen decoratie meer nodig. Mijn moderne interpretatie van de piramide vaas bestaat uit minder gestapelde componenten, maar wel groter qua maatvoering. Op een vijf potig keramisch onderstel plaatste ik drie stapelbare vormen waarbij de laatste twee delen gewoon worden herhaald. Een echt pronkstuk is het geworden. In de 15 tuiten kan je bloemen plaatsen, maar ook zonder tulpen is deze imposante 140 centimeter hoge piramide vaas een uniek object. En met haar tijdloze brons-goud achtige glazuur, is het tevens ook meer een moderne 21 eeuwse piramide vaas geworden. 

 

 

 

Lees meer
Villa Empain
20 / 06 / 2019

Dit gebouw is zonder enige twijfel 1 van de meest prachtige Art Deco meesterwerken in Brussel. In 19.30, op 21 jarige leeftijd, liet Baron Louis Empain zijn woonhuis bouwen aan de prestigieuze Franklin Roosevelt Avenue. Dit juweeltje werd ontworpen door de Zwitserse architect Michael Polak. Het Nederlandse interieur magazine ‘Eigen huis & Interieur’ maakte op deze locatie een indrukwekkende reportage voor haar zomer editie 2019, gestyled met ontwerpen van verschillende Nederlandse designers. Ongelofelijk om te zien hoe goed mijn staande lamp Yukiko, ontworpen in 2015, versmelt in de Art Deco omgeving van Villa Empain. Een tijdloze lamp met een oude ziel.

 

Fotografie: Kaatje Verschoren   Styling: Theone van der Eerden

Lees meer
Salone del Mobile
14 / 04 / 2019

Moooi Carpets heeft het tapijt als het ware opnieuw uitgevonden door een nieuwe innovatieve techniek te introduceren; de hoge resolutie ink jet print. Al de ontwerpen voor deze collectie hebben hierdoor een eindeloze mix van verschillende kleuren, die zelfs in elkaar kunnen overlopen in een soort airbrush achtige techniek. Iets wat in de traditionele knoop of tuft techniek eigenlijk niet mogelijk was. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door een ’state of the art’ Chromojet printer waarbij extreem donkere en kleurrijke lichte tinten haarscherp naast elkaar kunnen worden geprint op een vooraf geweven naturel kleed. Voor Moooi Carpets
heeft Claire Vos de 'Yarnbox Collection' ontworpen, onlangs gepresenteerd op de Salone del Mobile 2019 te Milaan.
 

Lees meer
Thank You, Cor Unum!
05 / 04 / 2019

Cor Unum is een productiehuis gevestigd in Den Bosch, waar bijzonder keramiek wordt vervaardigd, waaronder ook ontwerpen van onze studio. Cor Unum maakt hoogwaardige ambachtelijke gebruiksvoorwerpen binnen haar organisatie van vrijwilligers, professionals, studenten, mensen met achterstand tot de arbeidsmarkt en ontwerpers. Ondertussen is dit een  professioneel collectief dat het keramisch ambacht voor de toekomst borgt en tegelijkertijd het proces van het ambacht vertaalt naar de technische mogelijkheden anno 2019. Uniek in Nederland, en wat een mooi bedrijf!  Vughterstraat 270, 's-Hertogenbosch.

Lees meer
Wally, een cartoonesk keramisch tafellampje
05 / 04 / 2019

De meeste van onze projecten ontstaan door opdrachten van onze klanten. Maar soms hebben we gewoon de drang om zelf een ontwerp te realiseren omdat we daar gewoon zin in hebben. Bovendien worden dat vaak de meest interessante ontwerpen. In ons vorige project zijn we bezig geweest met drie dimensionaal gevormde zes hoekige -hexagon- tegels. Door de harde lijnen en vlakken van deze vorm, en reflectie van het licht en schaduw op deze tegels realiseerden we ons dat we dit concept ook heel goed zouden kunnen toepassen voor een klein keramisch licht object. In dit geval een vreemd, maar uiterst charmant uitziende tafellamp uit keramiek. Wally wordt in 2019 door Cor Unum op de markt gebracht. Welcome, Wally!

Lees meer

Download Formulier