Onderhoud

image.gif

meubels langer mooi en schoon

Meubels houd je lang mooi en hygiënisch door een goed reinigings- en onderhoudsprogramma. Roderick Vos adviseert je om onderstaande tips toe te passen voor nog meer plezier van je meubels.

ONDERHOUD

Voor het behoud van de natuurlijke uitstraling kun je hout het best 2 tot 3 keer per jaar met Greenfix-olie behandelen. De Greenfix dun aanbrengen op een schone, droge, doek en hiermee het oppervlak inwrijven. Het behandelde oppervlak circa 10 minuten laten drogen en nog eens rustig nawrijven met een schone droge doek. Als je tafel nog enigszins schraal lijkt, de behandeling herhalen.

DAGELIJKS ONDERHOUD

- Direct zonlicht vermijden. 

Onder invloed van zonlicht verkleurt elke bekleding na verloop van tijd in meer of mindere mate. Katoenen stoffen zijn hier in het bijzonder gevoelig voor. Het beste is om direct zonlicht op meubelen zoveel mogelijk te vermijden. Als je veel directe lichtinval hebt, kies dan bij aanschaf bij voorkeur een wollen stof. Ook voor houten meubels geldt dat direct zonlicht ervoor zorgt dat het hout kan verkleuren. Het is daarom verstandig om ook houten meubels zo te plaatsen dat het zonlicht er niet te veel op inwerkt.

 

- Stofzuigen: één keer per week

Stofdeeltjes komen overal terecht. Ook in meubels! Op meubels is stof slecht te zien, waardoor veel mensen onderhoud uitstellen. Wij raden aan om meubels vanaf de aankoop een keer per week te stofzuigen. Gebruik hiervoor een mondstuk met zachte borstel die alleen voor dit doel wordt gebruikt. Zorg ervoor dat het mondstuk geen uitsteeksels heeft die de stof of het leer kunnen beschadigen.

 

- Stoffen bekleding:

Strijk voorzichtig over de bekleding. Bij stoffen met een 'vleug' (= de richting waarin vezels of draden van het weefsel liggen) altijd met de vleug mee zuigen. Op deze manier verwijder je ook stofdeeltjes zoals zand die op termijn slijtage veroorzaken.

 

- Leren bekleding:

Verwijder eerst het stof door middel van een zachte doek waarmee je licht draaiende bewegingen maakt. Daarna kan je gebruikmaken van een stofzuiger.

 

- Houten meubels:

Stof het hout af met een droge, zachte doek. Dat is voldoende voor het algemene, regelmatige onderhoud.

 

- Let op scherpe of harde voorwerpen en klittenband

Veel stoffen en leer zijn gevoelig voor scherpe voorwerpen zoals gespen, nagels van huisdieren en ringen. Deze voorwerpen kunnen de bekleding blijvend beschadigen. Ook klittenband bevat haakjes die onherstelbare schade kunnen veroorzaken. Let dus op bij kinderschoenen met klittenband. Zware, harde of scherpe voorwerpen kunnen uiteraard ook deukjes of krassen veroorzaken in hout.

Eerste hulp bij vlekken op stof

Vlekken dien je in het algemeen direct te verwijderen. Verwijder vaste bestanddelen zo veel mogelijk met een lepel. Gebruik hiervoor nooit een mes of iets anders scherps. Plaats daarna een vochtige theedoek op de vlek en laat die drogen. De theedoek trekt door zijn absorberende werking zo veel mogelijk van de vlek uit de bekleding. Herhaal dit totdat de vlek niet meer afgeeft. Als je een reinigingsmiddel gaat gebruiken, probeer het middel dan eerst uit op een onzichtbare plek.

 

Let op: nooit gaan schrobben of deppen op de vlek. Hierdoor ontstaan onherstelbare beschadigingen van het weefsel.

 

- Verder behandelen

Als de vlek is opgedroogd, laat je dan eerst goed informeren voordat je aan de slag gaat. Verkeerde reinigingspogingen leiden vaak tot ergere schade. Vooral wol en synthetische stoffen zijn niet bestand tegen bepaalde reinigingsmiddelen en kunnen de structuur van de stof veranderen. Gebruik dus nooit een willekeurig sopje van Ossengalzeep, Groene Zeep of een ander reinigingsmiddel. Als je twijfelt over de samenstelling van de stof neem dan contact met ons op. Als je een reinigingsmiddel gaat gebruiken, probeer het middel dan eerst uit op een onzichtbare plek. Laat na reiniging de meubelstof volledig drogen voordat je het meubel weer in gebruik neemt.

Eerste hulp bij vlekken op leer

Let op: nooit sterk wrijven op de vlek. Maak de vlek vanuit het midden voorzichtig schoon met een zachte doek die je alleen voor jouw leren meubels gebruikt en afgekoeld gekookt of gedestilleerd water. Gebruik nooit chemicaliën, huishoudreinigingsmiddelen, een kleurmiddel of dergelijke, maar een neutraal onderhoudsmiddel.

Eerste hulp bij vlekken op hout

Neem op hout gemorste vloeistoffen direct op. Hout reageert slecht op veel ‘nattigheid’ bij de schoonmaak, verwijder vlekken met een licht vochtige doek. Gebruik geen schuurmiddelen of meubelglansmiddelen. De houten meubels zijn behandeld met olie. Om de natuurlijke uitstraling van het hout te behouden, raden wij aan om de meubels elke zes maanden opnieuw in de olie te zetten. Deze olie wordt met onze houten meubels meegeleverd.

KWALITEITSSELECTIE STOFFEN

Roderick Vos biedt al zijn modellen in een ruime selectie kwaliteitsstoffen aan. Alle stoffen in de collectie hebben een slijtweerstand van minimaal 20.000 martindale-toeren, wat wil zeggen dat alle stoffen geschikt zijn voor intensief woongebruik. De selectie is zo samengesteld dat er altijd keuze is voor iedereen.

 

Onder invloed van zonlicht verkleurt elke stof na verloop van tijd in meer of mindere mate. Katoenen stoffen zijn hier gevoeliger voor dan wollen stoffen. Over het algemeen verkleuren lichtere stoffen minder dan donkere kleuren. Het best is om direct zonlicht op je meubels zoveel mogelijk te vermijden.

 

Wollen stoffen hebben het voordeel van een natuurlijke afweer tegen vlekken. Vlekken dringen minder snel door in de vezels van deze stoffen dan i andere stoffen. Stoffen zonder wol of met een laag percentage wol zijn gevoeliger voor vlekken. Voor advies over het verwijderen van vlekken in stof kan je kijken bij handleiding op deze site. Stoffen met een hoog percentage wol kunnen niet extra behandeld worden met een vuilafstotend middel.

 

Gestoffeerd op een bepaald model gedragen niet alle stoffen zich hetzelfde. Dit heeft vooral te maken met de rekbaarheid van de verschillende stoffen. Stoffen met een hoog percentage wol zijn elastischer dan stoffen met een laag percentage wol of zonder wol. Dit houdt in dat bekledingen in stoffen zonder wol of met een laag percentage wol eerder enige plooivorming kunnen vertonen in het zit- en ruggedeelte dan bekledingen in stoffen met een hoog percentage wol. Hoe breder de bank des te eerder kleine plooivorming kan ontstaan.

 

Pilling is het ontstaan van bolletjes op de stof doordat vezels samenkoeken. De mate van pilling is afhankelijk van de binding, de vezellengte, de vezelsoort en de intensiteit van gebruik. Stoffen met wol kunnen eerder gaan pillen dan andere stoffen. De wollen stoffen die wij hebben geselecteerd, hebben echter een hoge slijtvastheid, die gemeten wordt in Martindale-toeren, en zijn dus erg sterk. De stoffen Tonus, Tonica, Divina, Divina Melange en Hallingdal van Kvadrat worden veel gebruikt in de projectinrichting.

 

De stoffencollectie van Roderick Vos is samengesteld uit stoffen van diverse fabrikanten.

Het pillinggehalte van een stof wordt aan de hand van tests bepaald op een schaal van 1 tot 5, waarbij 1 staat voor sterke pilling en 5 voor geen pilling. De lichtechtheid van een stof wordt aan de hand van tests bepaald op een schaal van 1 tot 8, waarbij 1 staat voor sterke verkleuring en 8 voor geen verkleuring. Er worden drie lichtechtheidsklassen onderscheiden:

 

4 = voldoende

5 = goed

6 = zeer goed

 

Door middel van een Martindale-test wordt bepaald hoe slijtvast een stof is. Hoe hoger het aantal Martindale touren des te sterker de stof. Vanaf 15.000 toeren is een stof geschikt voor normaal woongebruik, vanaf 20.000 toeren wordt een stof geschikt geacht voor intensief woongebruik. Meer dan 25.000 toeren wil zeggen dat een stof ook geschikt is voor projectinrichting.

Voor meer informatie over de stoffen en kleuren per model kun je kijken op de productpagina’s van roderickvos.nl

KWALITEITSSELECTIE LEER

Roderick Vos biedt een selectie van zijn modellen aan met een leren bekleding. In de keuze van leersoorten is uitgebreid aandacht besteed aan het uiterlijk van het leer en de mate van onderhoudsvriendelijkheid. Daarnaast zijn alle leersoorten in onze collectie milieuvriendelijk bewerkt. Onderdeel van de visie van Roderick Vos is om uitsluitend met de beste materialen te werken. Om je ervan te verzekeren dat jouw Roderick Vos-meubels er jaren na aanschaf nog steeds goed uitzien, hebben we hieronder een aantal eigenschappen van leer voor je op een rij gezet met daarbij tips om met deze specifieke eigenschappen van leer om te gaan. Op de productpagina’s kun je zien welke modellen in welke leersoort verkrijgbaar zijn.

 

Alle leersoorten worden door en door geverfd. Onder invloed van zonlicht, of als een leren meubel dicht bij een kachel of radiator staat, verkleurt elke soort leer na verloop van tijd in meer of mindere mate. Over het algemeen verkleuren lichtere kleuren minder dan donkere kleuren. Het best is om direct zonlicht op je meubels zoveel mogelijk te vermijden en de meubels niet te dicht in de buurt van kachels, de open haard of radiatoren te plaatsen (minimaal 30 cm ervandaan).

 

vlekbestendig

De leercollectie waar Roderick Vos mee werkt, is samengesteld uit leer van verschillende fabrikanten. De diverse leersoorten zijn voorzien van een (lichte) finishlaag, waardoor de eerste contacten met vuil en vocht niet direct een probleem zullen zijn. Voor het onderhoud van leren meubelen, met uitzondering van leersoort Dayton, raden wij aan om de Leather Cleaner- en Leather Care- producten te gebruiken. 

 

leereigenschappen

Tijdens het gebruik van met leer beklede meubels kan enige plooivorming in het leer ontstaan. Dat komt door de natuurlijke rek die in het leer aanwezig is en is niet te voorkomen. Bij de ontwikkeling van onze meubels en de stoffering ervan is rekening gehouden met deze eigenschap, toch dient plooivorming in meer of mindere mate geaccepteerd te worden.

 

Niet elke leersoort is geschikt voor elk model bank, fauteuil of stoel. Dit heeft te maken met de soepelheid en dikte van het leer. Plooivorming en/of het vormen van een zitspiegel na verloop van tijd is onvermijdelijk, maar bij de wat minder dikke, soepele leersoorten gecombineerd met strak gestoffeerde modellen is de kans hierop groter. Vandaar dat we niet alle leersoorten op alle modellen in de collectie aanbieden. Op de productpagina’s kan je zien welke leersoort gestoffeerd kan worden op het betreffende model.

De lichtechtheid van een leersoort wordt aan de hand van tests bepaald op een schaal van 1 tot 8, waarbij 1 staat voor sterke verkleuring en 8 voor geen verkleuring. Er worden drie lichtechtheidsklassen onderscheiden:

 

4 = voldoende

5 = goed

6 = zeer goed

 

Gepigmenteerd / gepolijst leer wordt tijdens het looiproces gepolijst. Door het polijsten en de lichte print die het leer krijgt, zijn de natuurlijke kenmerken minder zichtbaar. Gepolijst leer wordt afgewerkt met een vuilwerende finish.

DE MOOISTE HOUTSOORTEN

De houten meubels van Roderick Vos worden gemaakt van massief hout. Hout is een levendig en ‘warm’ materiaal dat met het verstrijken der jaren alleen maar mooier zal worden. Om ervoor te zorgen dat jouw Roderick Vos-meubels er ook na aanschaf goed uit blijven zien, hebben we wat kenmerken van houten meubels voor je op een rij gezet met daarbij tips om met deze specifieke eigenschappen van hout om te gaan.

 

Hout verkleurt onder invloed van licht en lucht. Bij overmatige verkleuring is sterk zonlicht meestal de boosdoener. Het beste is om direct zonlicht op je meubels zoveel mogelijk te vermijden en de meubels niet te dicht in de buurt van kachels, de open haard of radiatoren te plaatsen (minimaal 30 cm ervandaan). Door het plaatsen van grote voorwerpen op een houten tafel, zoals bijvoorbeeld een grote fruitschaal, kunnen ook kleurverschillen ontstaan.

De tafels STRIPE, BEAM, SICILIAN, KIREIO en FLOAT zijn behandeld met een impregnerende olie. Deze olie kleurt het hout licht aan en benadrukt de natuurlijke structuur, krimpscheurtjes en noesten van het behandelde hout. Plaats hete voorwerpen (pannen, mokken, etc.) nooit direct op een houten meubel. Hierdoor ontstaan kringen die niet meer te verwijderen zijn. 

 

EIGENSCHAPPEN VAN HOUT

Hout is een materiaal dat leeft. Nerven, noesten, kleurverschillen en houtscheurtjes horen bij de eigenschappen van hout. Daarom kunnen er verschillen in structuur en kleur ontstaan. Er zijn geen twee tafels gelijk, jouw tafel is uniek met zijn eigen houtbeeld. Onder invloed van luchtvochtigheid en temperatuur kunnen veranderingen optreden in de omvang en de vorm van het materiaal. Het gevolg hiervan kan zijn dat de lijmnaden verschuiven, of dat een tafelblad hol of bol gaat staan. Dit 'werken' kan worden beperkt door te zorgen voor een kamertemperatuur tussen de 15ºC en 24ºC en een luchtvochtigheidsgraad tussen 40 en 60%. Plaats houten meubelen daarom niet te dicht bij een warmtebron (kachel, open haard, radiator).

 

De tafels LOWTIDE, LOG, TRUNK en ISOLA zijn vervaardigd van gerookt massief eikenhout en sommige van deze tafels hebben een geëpoxeerd stalen onderstel. Een rustiek natuurproduct met een eigen, absoluut unieke, uitstraling. Deze uitstraling kan in de loop van de tijd nog versterkt worden omdat het hout, onder invloed van temperatuurverschillen en luchtvochtigheid, kan gaan werken. Nerven, noesten, kleurvariaties en scheurtjes horen dan ook bij de natuurlijke eigenschappen van je tafel. De tafel is, na het produceren, behandeld met Greenfix-meubelolie. Greenfix is een goed beschermende, uithardende, plantaardige meubelolie (op basis van lijnolie). Door het gebruik van deze olie komt de natuurlijke uitstraling van het hout beter tot zijn recht.

EIGENSCHAPPEN VAN DE OLIE

De Greenfix-olie is samengesteld uit hoogwaardige, voornamelijk natuurlijke, grondstoffen. Het is een oplosmiddelvrij product, bestemd voor het onderhouden en impregneren van verschillende soorten hout. De olie kleurt de ondergrond licht aan en benadrukt de natuurlijke structuur, krimpscheurtjes en noesten van de behandelde houten delen. (Aanvullende informatie Greenfix op www.oranjebv.nl)

 

De tafels VANITY, SLICE, BIN en MAGAZINE BIN hebben een geëpoxeerd stalen frame met ingelegde fineerdetails.

De tafels OBI, POPOV, SHU en DOS zijn net als een aantal kasten bewerkt met gespoten lak in een door jou gewenste RAL-kleur.

 

Na het behandelen van hout moeten de doeken waarmee de Greenfix-olie is aangebracht, apart uitgespreid gedroogd worden en ze mogen pas daarna in de afvalcontainer verdwijnen. Houd je strikt aan de aanwijzingen op de verpakking. Olie geeft af op kleding. Wanneer  je je tafel in de olie hebt gezet, raden wij je aan om de eerste 24 uur kledingcontact met de tafel te vermijden. Laat nooit een vochtige plek de tijd krijgen om in het hout te trekken! Dit voorkomt veel ergernis en werk achteraf. Gebruik nooit een onderhoudsmiddel waar ammoniak of andere oplosmiddelen in zitten! Tot slot wijzen wij je erop dat er kleurverschillen kunnen ontstaan wanneer je je tafel langdurig blootstelt aan direct zonlicht. Ook als je voorwerpen langdurig op dezelfde plaats op het tafelblad laat staan, kan dit op den duur leiden tot kleurafwijkingen.

 

STALEN FRAMES

Geëpoxeerd stalen frames zoals die van BOOGIE WOOGIE, LOG, SLICE, BIN,VANITY, en DOWNTOWN kun je zowel droog als met een vochtige doek afnemen. Verder onderhoud is niet nodig.